Kirkene i Hol


I Hol finnes det 7 kirker, alt fra gamlekyrkja i Hol via langkirker som Dagali kirke og Hovet kyrkje til de moderne Skurdalskyrkja og Geilo kulturkyrkje. De eldre kirkene er spesielt populære for bryllupssermonier. Gudstjenester holdes i regelmessig Geilo kulturkyrkje, Hol kyrkje, Hovet kyrkje, Skurdalskyrkja og Dagali kirke. I tillegg er det gudstjeneste steder på Ustaoset og i Sudndalen. Kirken har også årlige gudstjenester på Geilojordet, Prestholt,  Dokken og Dagali museum.

7. september 1969 var det endelig klart for vigsling av Skurdalskyrkja. Etter om lag 50 år med planlegging, framlegg og forkasting av tegninger og diskusjoner i bygd og kommunestyre, skulle det endelig lykkes skurdølene å få kirke i bygden.

 
 Se kart

Besøk nettside

 

Hol kyrkje ligg i Hagafoss og vart innvigd i 1924 av biskop Johan Lunde. Kirken er teikna av arkitekt O. Stein, og enkelte element, for eksempel takryttaren, tårnet og runddelen mot aust minnar om gamlekyrkja i Hol sentrum.

 Se kart

Besøk nettside

 

"Hol gamle kirke fylder akkurat sin plads i dalsenkningen som prikken over i-et" skreiv riksantikvar Harry Fett i 1916. Den vesle, brunsvidde kyrkja har vore det sentrale bygget i Holsbygda sidan tidleg på 1200 talet, og har alltid hatt ein heilt spesiell plass hjå alle holingar.

 Se kart

Besøk nettside

 

Dagali sokn ble innlemmet i Hol prestegjeld i 1948 og kirken er den nest eldste i Hol. Kirken sto ferdig og ble innviet den 4. august 1850. Den er bygget i tre og har plass til omkring 180 personer.

 Se kart

Besøk nettside

 

Skurdalskyrkja ble innviet av biskop Dagfinn Hauge den 7. september 1969. Arkitekter var Helge Skoug senior og junior. Kirken er bygget i mur forblendet med naturstein

 Se kart

Besøk nettside

 

Ustedalen kapell, tidligere Geilo kyrkje eller Gamlekyrkja, er den tredje kirken i Hol som er over 100 år gammel. Kirken ble innviet av biskop Essendrop den 4. juni 1890.

 Se kart

Besøk nettside

 

Geilo kulturkyrkje ble vigslet 28. november 2010 og har blitt en attraksjon langt utover landets grenser.

 Se kart

Besøk nettside